Pembe Köşk Müze Evi Turu

Konaklama

Ücretsiz Günübirlik Müze Gezileri

Erken Rezervasyon

Rezervasyon Yap

Tur Tarihi Seçiniz
Ad Soyad
Email
Telefon

Tur Fiyatları

  • Tur Fiyatı 0,00 TL

Tur Programı Tur Programı Yazdır

TEMPO TUR’un sosyal sorumluluk projesi olarak Ankara merkezde; fazla bilinmeyen müzeleri tanıtmak, korumak ve yeni nesillere aktarmak amacıyla ilk kez başlattığı “Müzede buluşalım” kampanyası kapsamındaki “ücretsiz müze gezileri” 5. yaşını kutluyor.
“Yaşam boyu öğrenme” ilkesiyle hareket eden, keşfetme ve gezi kültürünü kaliteli yaşamın bir parçası olarak benimseyen Tempo Tur, zengin tarih ve kültür birikimi mirasına sahip Ankara’nın müzelerini günışığına çıkarıyor.
Ankara merkezde yaklaşık 49 adet müze bulunuyor. Proje kapsamında bugüne kadar gezi düzenlediğimiz müzeler şöyle;
Somut Olmayan Kültürel Miras Müzesi, MKE Kurumu Sanayi ve Ticaret Müzesi, Ulucanlar Cezaevi Müzesi, Ankara Vakıf Eserleri Müzesi, MTA Tabiat Tarihi ve Mustafa Ayaz Müzeleri, Atatürk Müze Köşkü ve Şefik Bursalı Müze Evi, Meteoroloji Müzesi, Kurtuluş Savaşı ve Cumhuriyet Müzesi, Haritacılık Müzesi ve Oyuncak Müzesi, Türk Hava Kurumu Müzesi ve TCDD Atatürk Konutu, Pembe Köşk Müze Evi, Atatürk ve Kurtuluş Savaşı Müzesi, TRT Yayıncılık Tarihi Müzesi, Resim ve Heykel Müzesi, Etnografya Müzesi, PTT Pul Müzesi.
Sonbahar-kış sezonunda (Kasım-Aralık-Ocak-Şubat, Mart) her yıl ücretsiz olarak düzenlenen “müzeleri yaşatalım, müzede buluşalım” projesinde, gezilecek müzelere ilişkin detaylı bilgiler web sayfamızdan duyurulmaktadır.

ÜCRETSİZ MÜZE GEZİLERİNE NASIL KAYIT YAPTIRABİLİRSİNİZ?
Lütfen e-posta ile (tempo@tempotur.com.tr) hangi müze gezisine kayıt yaptırmak istediğinizi isim ve iletişim numaranız ve e-posta adresinizle birlikte yazılı olarak belirtiniz.
Rezervasyonunuzun kabul edilebilmesi için
Tempo Turizm e-posta gruplarından:
Google
Facebook
Twitter
Pintereset
Instagram
birine üye olmanız gerekmektedir.

Bir üye için iki kişiden fazla rezervasyon kabul edilmemektedir.

Gezi Tarihi: Daha sonra açıklanacaktır.
Buluşma Saati: 12.40     Müze Giriş: 13.00
Buluşma Yeri: (Tempo Tur önünden Köşk'e yürüyerek gidilecektir.)
ADRES : Şehit Ersan Cd. No:14 Çankaya-ANKARA (Adres planı için tıklayınız..)
Pembe Köşk Yaklaşık Gezi Süresi: 1 saat
Kontenjan 30 kişi ile sınırlıdır.

Pembe Köşk

İsmet İnönü, 48 yılını geçireceği Pembe Köşk'ü 1924 yılında bir bağ evi olarak satın alıp, 1925 yılında ailesiyle birlikte taşındı ve 1973 yılına kadar burada yaşadı.

Ankara'nın en eski evlerinden biri olan Pembe Köşk, Ankara Başkent olduktan sonra, sosyal ve kültürel hayatımızdaki "ilk"lerin birçoğuna sahne oldu.

Atatürk'ün başkanlığını yaptığı toplantılar, devrim çalışmaları burada yaşandı.

22 Şubat 1927'de Ankara'nın ilk balosu burada verildi. İlk konserler, ilk sergiler, ilk ilmi
toplantılar, satranç ve bilardo, ata binme, mania atlama yarışmaları bu evde, bu bahçede düzenlendi. Ankara'nın iklimine uygun çiçek ve ağaçların, çamların yetiştirilme deneyleri bu bahçede yapıldı.

Yapılanların hepsi İsmet Paşa'nın özel merakları içine giren konulardı.

Güzel sanatlara, resme ve heykele çok sesli musikiye çok düşkündü. Genç yaşlarında viyolonsel dersleri almaya başlamıştı. Devlet Konservatuvarlarının kurulmasına, gelişmesine önem vermişti. Hiçbir konser, tiyatro, opera, sergi kaçırmak istemezdi. Spora, ata binmeye düşkündü. Tarımla ilgiliydi. Ağaçları, özellikle çamları tanımakta ustaydı. Okumaya meraklıydı. 8000 kitaplık kütüphanesi vardı.

Pembe Köşk'ün öncülük ettiği alanlardan birisi, en önemlisi ise, burada geleneklerine bağlı, çapdaş bir Türk ailesinin yaşamıydı, sergilenen aile mutluluğu idi.

İsmet Paşa eşi Mevhibe Hanım ile 1916 yılında İstanbul'da evlendi. Araya çeşitli harpler girince senelerce ayrı yaşadılar, zor günler gördüler. Ancak 1925'ten sonra Pembe Köşk mutluluklarının, ailelerinin yuvası oldu. Hayatta olan en büyük oğulları Ömer İzmir'de, ikinci oğulları Erdal ve kızları Özden bu evde doğdu.

Örnek çağdaş bir Türk kadını olan Bayan Mevhibe İnönü bu evde ilk olarak latin alfabesini kullandı, uygar elbiseler giymeye başladı, kadın haklarını savundu ve bütün geleneklerine bağlı kalarak eşinin yanında yer aldı.

Yemek odası bu evin en ilgi çeken ve en çok kullanılan kısmı idi. Yapılmasında ve döşenmesinde Atatürk'ün çok emeği geçmişti.

Atatürk'ün şöyle bir alışkanlığı vardı: Akşamları arkadaşına telefon eder ve Pembe Köşk'e gelmek istediğini söylerdi. Bazen 10, bazen 20 kişi ile beraber. Fakat evde bu kadar konuk için yemek olup olmadığını sormayı hiç ihmal etmezdi. Var ise mesele yoktu, yoksa, kendi getirirdi.

Bu salonda, bu masanın etrafında Atatürk arkadaşlarıyla toplanmış ve dönemin birçok sorunu burada tartışılmış ve çözülmüştür.