Kurtuluş Savaşı ve Cumhuriyet Müzesi Turu
Konaklama
Ücretsiz Günübirlik Müze Gezisi
Erken Rezervasyon
Rezervasyon Yap
Tur Fiyatları
- Tur Fiyatı 0,00 TL
Tur Programı
TEMPO TUR’un sosyal sorumluluk projesi olarak Ankara merkezde; fazla bilinmeyen müzeleri tanıtmak, korumak ve yeni nesillere aktarmak amacıyla ilk kez başlattığı “Müzede buluşalım” kampanyası kapsamındaki “ücretsiz müze gezileri” 5. yaşını kutluyor.
“Yaşam boyu öğrenme” ilkesiyle hareket eden, keşfetme ve gezi kültürünü kaliteli yaşamın bir parçası olarak benimseyen Tempo Tur, zengin tarih ve kültür birikimi mirasına sahip Ankara’nın müzelerini günışığına çıkarıyor.
Ankara merkezde yaklaşık 49 adet müze bulunuyor. Proje kapsamında bugüne kadar gezi düzenlediğimiz müzeler şöyle;
Somut Olmayan Kültürel Miras Müzesi, MKE Kurumu Sanayi ve Ticaret Müzesi, Ulucanlar Cezaevi Müzesi, Ankara Vakıf Eserleri Müzesi, MTA Tabiat Tarihi ve Mustafa Ayaz Müzeleri, Atatürk Müze Köşkü ve Şefik Bursalı Müze Evi, Meteoroloji Müzesi, Kurtuluş Savaşı ve Cumhuriyet Müzesi, Haritacılık Müzesi ve Oyuncak Müzesi, Türk Hava Kurumu Müzesi ve TCDD Atatürk Konutu, Pembe Köşk Müze Evi, Atatürk ve Kurtuluş Savaşı Müzesi, TRT Yayıncılık Tarihi Müzesi, Resim ve Heykel Müzesi, Etnografya Müzesi, PTT Pul Müzesi.
Sonbahar-kış sezonunda (Kasım-Aralık-Ocak-Şubat, Mart) her yıl ücretsiz olarak düzenlenen “müzeleri yaşatalım, müzede buluşalım” projesinde, gezilecek müzelere ilişkin detaylı bilgiler web sayfamızdan duyurulmaktadır.
ÜCRETSİZ MÜZE GEZİLERİNE NASIL KAYIT YAPTIRABİLİRSİNİZ?
Lütfen e-posta ile (tempo@tempotur.com.tr) hangi müze gezisine kayıt yaptırmak istediğinizi isim ve iletişim numaranız ve e-posta adresinizle birlikte yazılı olarak belirtiniz.
Rezervasyonunuzun kabul edilebilmesi için
Tempo Turizm e-posta gruplarından:
Google
Facebook
Twitter
Pintereset
Instagram
birine üye olmanız gerekmektedir.
Bir üye için iki kişiden fazla rezervasyon kabul edilmemektedir.
Kurtuluş Savaşı ve Cumhuriyet Müzesi Turu
Gezi Tarihi: Daha sonra açıklanacaktır.
Buluşma Yeri: Kurtuluş Savaşı Müzesi Önü Saat: 13:30
Yaklaşık Gezi Süresi: 2 Saat
Kontenjan 30 kişi ile sınırlıdır.
Müze ücretleri katılımcılar tarafından ödenecektir.
Kurtuluş Savaşı Müzesi (I. TBMM Binası)
Ankara Ulus meydanında bulunan I. Türkiye Büyük Millet Meclisi binasının inşaasına, 1915 yılında başlanmıştır. İlkin İttihat ve Terakki Cemiyeti kulüp binası olarak tasarlanmış binanın planı evkaf mimarı Salim Bey tarafından yapılmış, inşasına ise kolordunun askeri mimarı Hasip Bey nezaret etmiştir.
Türk mimari stilinde olan iki katlı binanın en belirgin özelliği duvarlarında Ankara taşı (ANDEZİT) kullanılmış olmasıdır.
Meclisin, 23 Nisan 1920'de bu binada toplanması kararlaştırıldığında henüz bitirilmemiş olan bina, milli bir heyecanın eseri olarak milletin katkısıyla tamamlanmıştır.
23 Nisan 1920 ile 15 Ekim 1924 tarihleri arasında I. Türkiye Büyük Millet Meclisi olarak kullanılan bina daha sonra Cumhuriyet Halk Fırkası Genel Merkezi ve Hukuk Mektebi olarak işlevini sürdürmüş, 1952 yılında Maarif Vekaletine devredilmiş, 1957 yılında ise müzeye dönüştürülmek üzere çalışmalara başlanmıştır. Bina 23 Nisan 1961'de "Türkiye Büyük Millet Meclisi Müzesi" adıyla halkın ziyaretine açılmıştır.
Atatürk'ün doğumunun 100. yılını kutlama programı çerçevesinde, 1981 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı Eski Eserler ve Müzeler Genel Müdürlüğü tarafından restorasyon Ve teşhir-tanzim çalışmaları sonucu 23 Nisan 1981 tarihinde "Kurtuluş Savaşı Müzesi" adıyla yeniden ziyarete açılmıştır.
Müze Giriş Ücreti: müzekart geçmez
Cumhuriyet Müzesi (II. TBMM Binası)
1923 yılında mimar Vedat Tek (1873-1942) tarafından Cumhuriyet Halk Fırkası Mahfeli olarak tasarlanan ve inşa edilen bu bina işlevi değiştirilerek meclis olarak kullanılmıştır. Bodrum üzerine iki katlı olan bu yapının iç bölümleri, iki kat boyunca yükselen ortadaki meclis salonunun üç kenarına dizilmişlerdir. Girişten sonra enine uzanan, iki ucunda merdivenlerin yer aldığı geniş geçit, Selçuklu ve Osmanlı bezeme motiflerinin yer aldığı bir tavanla örtülmüştür. Benzer bir biçimde ele alınmış yerlerden birisi de büyük salondur. Yer yer localarla değerlendirilen bu salonun özellikle yıldız motiflerini içeren ahşap tavanı, sonradan düzenlenen taç kapı ve bazı noktalar dışında kemerler, saçaklar, yer yer çinilerin yer aldığı bölümler ile bu dönemin mimari özelliklerini yansıtmaktadır.
I. Türkiye Büyük Millet Meclisi binasının yetersiz olması ve gelişen Cumhuriyet Türkiye'si meclisinin ihtiyaçlarını karşılayamaması nedeni ile bina bir takım değişiklikler geçirmiş, sonra da II. Türkiye Büyük Millet Meclisi olarak 18 Ekim 1924 tarihinde hizmete açılmıştır.
II. Türkiye Büyük Millet Meclisi 1924-1960 yılları arasında Atatürk ilke ve inkılâplarının gerçekleştirildiği; Cumhuriyetimizin gelişmesi için çok önemli çağdaş kararların alındığı; çağdaş yasaların çıkarıldığı uluslararası alanda Türkiye'nin etkinliğini ve saygınlığını artıran antlaşmaların yapıldığı; çok partili sisteme geçişin sağlandığı önemli bir yapıdır. Türk siyasi tarihinde önemli yeri olan II. Türkiye Büyük Millet Meclisi binası işlevini 27 Mayıs 1960 tarihine kadar 36 yıllık bir dönem boyunca sürdürmüştür. 1961 yılında meclisin yeni yapılan modern binasına taşınması üzerine bu bina Merkezi Antlaşma Teşkilatı'na (CENTO) tahsis edilmiştir. 1961-1979 yılları arasında CENTO Genel Merkezi olarak kullanılan bu bina CENTO'nun kaldırılması ile aynı yıl Kültür Bakanlığı'na devredilmiştir. Bu binanın ön kısmının Cumhuriyet Müzesi olarak düzenlenmesi, arka kısmının ise Eski Eserler ve Müzeler Genel Müdürlüğü'nün hizmet binası olarak kullanılması kararlaştırılmıştır. Müze kısmı onarım ve restorasyonlardan sonra düzenlenerek 30 Ekim 1981 tarihinde Cumhuriyet Müzesi olarak ziyarete açılmıştır. Bu düzeniyle 1985 yılına kadar hizmet vermiştir. Aynı yıl ziyarete kapatılarak, teşhir çalışmaları başlamıştır. Çalışmalar 1991 yılına kadar devam etmiş, Ocak 1992 yılında yeniden ziyarete açılmıştır. Müzede ilk üç Cumhurbaşkanı dönemini yansıtan olaylar, kendi sözleri, fotoğrafları, bazı özel eşyaları ile o dönemde mecliste alınan kararlar ve kanunlar sergilenmektedir.
Müze Giriş Ücreti: müzekart geçmez